APPELTAART…

Pap’s appeltaart.

Ik had het net nog even in een gesprekje over Appeltaart, en die van ‘mijn Pap’ was waanzinnig lekker! Ik ga jullie zijn ‘geheim’ vertellen, een trucje dat ik ook vaak bij vullingen van winters gebak toepas!

Appeltaartvulling.

Daar komt bij veel recepten paneermeel aan te pas, om het vocht van de appelen te binden. Maar dat is alleen maar meel, dat brengt noppes… het voegt niets toe! Daar had ‘mijn Pap’ iets anders voor bedacht. Hij bakte een dag voor de appeltaart meestal speculaasjes, en een klein aantal daarvan kwam niet zo mooi uit de oven. Hij bakte grote platen en sneed die dan in rechthoeken. De minder mooie speculaasjes werden héél fijn verkruimeld en door de appels gemengd, samen met een kleine scheut Amaretto. Zo nam de speculaas de functie van het paneermeel over, en de Amaretto… die rook ik boven op zolder, Whoeaaaahhhh!

Alleen al dat luchtje!

Ik gebruik deze manier ook voor appelflappen, apfelstrudl en andere vullingen. Ik zou zeggen… probeer het eens! Je hoeft natuurlijk niet zelf de speculaasjes te bakken.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen