EEN VITRINEVARKEN…

Pulled Pork, trendjes ter tafel!

Tegenwoordig gooien ze je dood met de varkensnekken. Pulled Pork zie je overal opduiken. Sinds de barbecue-revolte is slowcooking een trendy dingetje geworden. Waar übermannen enkele jaren geleden nog steevast hamburgers en kipfiletjes op de electrische Tefal-Tafel-Grill zwengelden onder het genot van een ijskoud ‘Aldi-blikje-bier’ is nu de ‘Dome’ je van hét! Grillen op houtskool, Webers, Grote groene Eieren… het mag wat kosten en de übermannen van weleer hebben zich ontpopt tot ware ‘Grillmasters’. Een vetlederen schort, tangen en lepels waar een bedreven gyneacoloog van begint te watertanden… het instrumentarium is in menige thuiskeuken beter dan bij een befaamd restaurant!

Lachen bij de Groothandel.

Dan loop je daar als zakelijke gebruiker tussen een stel opgefokte mennekes die de inkoopjes aan het doen zijn voor een grillspektakel waar ze zelf als opper-Grillmaster aan het vuur staan. De verleiding van al die luxe ingebonden BBQ-Boeken heeft hun recepten aan de hand gedaan met schier onmogelijke én overdreven dure ingrediënten. En je ziet dat ze d’r eigenlijk geen fuck van snappen aan de zak met houtskool op de kar. Want waar de ingrediënten voor goudprijzen worden verzameld… daar neemt men de eerste de beste, goedkope zak met bijna-houtskool. Ik word daar schijtziek van. Hoe erg kan de verneukerij van goed voer zijn?

Mijn Belgisch idool, Rudi Devolder.

Dat was een mooi mens, een topkok met een (helaas ter ziele gegaan) sterrenrestaurant genaamd ’t Convent. En Rudi was streng in de leer! Hij bracht zijn eigen varkens groot, verzorgde de slacht en brandde zelf het beestje schoon ‘op de leer’ (op een ladder). Daarna werden alle delen verwerkt, op de teennagels na. En Rudi heeft me ooit eens tijdens een demonstratie toegefluisterd;

“Ahwel, ’n goed varken heeft alleen wat peper en zout nodig!”

En dat is de waarheid!

Laat alle frutsels en fratsels achterwege en zorg ervoor dat een topproduct zo eenvoudig mogelijk zijn waarde kan behouden!

Mijn vroegste Pulled Pork.

Het is al zeker tien jaar geleden dat ik mijn eerste varkensnek kocht en die peperde en met grof zeezout instreek. Dan ging vroeg in de avond de oven op 90 graden Celsius en ging het stuk varken achter het ruitje zijn dingetje doen… langzaam garen. En ik, ik kon niet slapen. Mijn schuimbekkende koppie wou in de buurt van mijn vriendje in de oven blijven. Dus een keukenstoeltje voor de oven, een rustgevend muziekske erbij… en ik keek de kerntemperatuurmeter naar 88 graden! Een hele nacht met m’n neusje tegen het ruitje van de oven aangedrukt!

Minimaal twaalf uurtjes

Tegen de ochtend, als boven wat gestommel hoorbaar begon te worden was het varkske dan klaar, de ovendeur ging open en hemelse geuren namen bezit van de onderste verdieping van ons rijtjeshuis. Die geuren dreven dan naar boven en je kon een versnelling in het gestommel waarnemen! Binnen minuten stond ons kroost aan het keukenblok vol bewondering naar dat fraai-korstige stuk vlees te kijken. En wat is er dan nog lekkerder dan ‘Ruk & Pluk’? Gewoon stukken vlees afscheuren, door het braadvocht slepen en je bakkes vol stouwen!

Op is op

Tegen de tijd dat de kids hun weg naar school gingen maken was het varken zo goed als verdwenen… een gezond ontbijt met fruit, granen en melkproducten was door een ietwat meer Barbaarse variant verdrongen. Maar het collectief geheugen van ons gezin is verbijsterend mooie herineringen rijker, dat varken in de vitrine!

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen