HET LUITENANTJE…

Een heerlijke, luie afsluiter!

Het begon al weer een kleine vijf-en-twintig jaar geleden dat ik samen met andere leden van onze hoeksteen bijna wekelijks uit ging eten in ons favoriete restaurant, Adriatico in Blerick. Buiten het eten was het voornamelijk de ambiance en de ruimtelijkheid die me aansprak. Als volumineuze mens met flink wat overgewicht is er niets zo dramatisch als een wankel bistro-stoeltje aan een klein tafeltje. De onzekerheid vreet aan jou in plaats van dat jij met vreten bezig bent… je verwacht elk moment met je klokkenspel de grond te kussen… niet charmant!

Rust en Ruimte

Grote tafels, grote comfortabele stoelen, Bourgondisch genieten, mooie wijnen, goed gekoeld bier in ijzige glazen. Dan ben ik ‘om’, ze hebben het begrepen! De gast is koning! Dan was zo’n avond ongegeneerd genieten van enkele gangetjes die daarna een wervelende afsluiting verdiende!

Voor mij géén toetje

Ik ben geen zoetige mens… geen suikeraanbidder! Maar voor koffie met een sigaar en een fraai digestief loop ik niet weg. En met mijn bokkepootjes al helemaal niet snel. Dat digestief was traditiegetrouw een goede cognac. Tot het moment dat ‘ kennis Joop’ mij wees op een combinatie van twee heerlijkheden tot één waanzinnig lekker drankje, de Luitenant! Één-derde Grand Marnier en twee-derde Cognac. Lichtelijk opgewarmd door m’n eigen vette klavieterjes, een strak bakske koffie erbij… incluis een milde sigaar. Onvergetelijk genot!

Gevuld achterover hangen

Aangezien wij altijd de sluitende gasten waren kon ik zonder schroom mijn hemmeke open laten staan, de schoentjes uitwippen en met een gevuld lijf achterover hangen met de heilige drie-éénheid voor me op tafel. Luitenant, koffie en sigaar! En nou ik er zo over aan het denken ben… ik ga vanavond tegen alle regels en beperkingen in de dag op bovengenoemde wijze sluiten. Dat gevoel van vredig en volgevreten genot zal ik blijvend moeten missen. Maar misschien dat ik de herinnering levend kan houden!

Een reactie

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen