HOEREN EN HOT-DOGS

Op pad naar ‘La Batte’.

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar vanuit ‘mijn Blerick’ ben je er dan met een uurtje, de zondagse markt in Luik… ‘La Batte’. Een markt van ongeveer vijfhonderd kraampjes die zich uitstrekt tussen de twee bruggen aan de Maasoever, Pont des Arches en Pont Maghin die om acht uur in de ochtend begint. Maar als je oprechte, heerlijke verloedering en verval wilt zien… dan moet je eerder zijn, zo rond het eerste ochtendgloren, als de Luikse Hoeren terug komen naar de verlepte kroegen alwaar hun tandeloze pooiers de opbrengst van een nacht al verzopen hebben. Dan ga je aan de zijkant tegen de muur aan een wankel tafeltje zitten en begint de dag met een bak koffie. Koffie die al enkele uren in een kan op een warmhoudplaatje heeft gebivakkeerd, daar loop ik een straatje voor om… dat is koffie aan het eind van een zware nacht. Dat wil je toch!

Gesnater, geschreeuw, gevecht.

Iedereen is het oneens met elkaar, iedereen heeft iets met elkaar, allemaal zijn ze in verval. Figuren die elk een volledige roman in hun ponem gekerfd hebben staan. De onderbuik van een verloederde, historische stad, machtig mooi! Dat is alleen al de reis waard!

Voila, le Marché.

En dan, na die eerste verkrachtige koffie gaan we een rondje over ‘Le Marché’ doen, op zoek naar de Heilige Graal van het Streetfood… de HotDog! En nog nooit heb ik die lekkerder gehad dan op zo’n kille ochtend aan de Quay. De lucht van gebakken uien, Choucroute, worsten in een glanzende laag vet en krokante broodjes die overlopen van vette smurrie, mayonaise en ketchup. Ook hier is het ‘buiten’, de sfeer en de aanwezigheid van zoveel randfiguren belangrijker voor de smaak dan het broodje zelf.

Wij snappen het niet!

Wij ‘Ollanders zijn Calvinisten, zekerheid-zoekende sukkelaars die  bang voor smetjes alle risico’s uit de weg gaan. Bij ons zijn markten overgereguleerde organisaties geworden waar elke ‘Ziel & Zaligheid’ ontbreekt. Duitsers doen Kerstmarkten, Belgen doen vogeltjesmarkten… Fransen verkopen kaasjes die de EU om zeep wil helpen… en hier… hier helpen we eigenhandig alles naar de kut!

Op naar de Quay!

Voor een échte beleving toch zondags naar Luik, beetje loeren, beetje lopen, heerlijke Hoeren en HotDogs!

2 reacties

  1. Och Marc, wat een heerlijk verhaal weer. Altijd weer grappig om te lezen. Nooit aan gedacht om je columns eens te bundelen en.uit te brengen? Succes verzekerd! Gr. Nico Deinum

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen