SUS SCROFA, HET EVERZWIJN…

Het Obelix-syndroom.

Ik ben een fervent verslinder van de ‘Asterix & Obelix’ stripboeken… en op de laatste pagina staat dan steevast een plaatje van een schranspartij in de open lucht rondom een groot vuur met grote kannen drank… én… Everzwijn, het wilde varken, op z’n Latijns ‘Sus Scrofa’. Nou ben ik zelf meer een wilde dan een wild-eter, maar een goed stuk Wild Zwijn met een donkere, zwaarmoedige saus… dat is toch wel héél erg lekker!

Buiten kluiven.

Of het nou een frietje, knakworst, broodje kaas, loempia of een halve haan is… in de buitenlucht smaakt alles beter! Liefst op een donkere winteravond in vriessige kou met een verzengend kampvuurtje waaraan je je edele delen verschroeid. Koud van achteren, hitsig van voren. Ideaal voor een vunzige polonaise in een Gay-Café!

Op naar de winter

Ik ben er bijna klaar voor, onder ons afdakje gaan we later dit jaar op z’n winters grillen en bakken. Als nou verdomd eerst maar eens die pokkezomer wil eindigen! Niet normaal die temperaturen eind oktober. Maar dat weerhoud me niet in de voorbereiding. Gisteren hebben we maar eens een flinke nek van het Everzwijn ingeslagen. En die gaat zometeen wat stappen doorlopen zodat ik ‘m kan bewaren tot de eerste ijskoude avond.

Op de korte Heide in Maasbree

Daar heb ik voor het laast zo’n buiten-vreet-spektakel georganiseerd. Grote tonnen gevuld met ijs en daarin een afschuwelijke hoeveelheid bier, een Dixie voor zeik- en schijtactiviteiten, een groot gat voor vuurtje in te stoken, enorme hompen Everzwijn die tegen dat vuur (net als m’n testikels) hun laatste garing kregen. En dat allemaal midden in een akker van een klein boertje helemaal achteraf in Maasbree die op ons verzoek ook nog wat vee los liet. Dan sta je met een biertje in de ene kluif en een wild stuk varken in de andere… terwijl om je heen wat schapen je aanstaren. Je ziet ze denken;

“Welke mongool gaat in deze kou buiten staan vreten?”

Lekkerder kan eten en drinken niet zijn.

Dat oergevoel… agrarische lucht, rook van vuur, geuren van gegrild vlees, koel bier dat door je gorgel stroomt. Je voetjes in drassige boeren-bagger, sterren aan een heldere hemel en geluiden die je bevreemden omdat je ze in je eigen Vinexwijk niet meer hoort.

Blijf wild!

Ik ga binnenkort weer ‘ns ‘de boer op’. Eens kijken of ik wat getrouwen kan verzamelen voor zo’n ‘Asterix & Obelix’ festijn.

Een reactie

  1. Doe graag met je mee Marc.

    Winter bbq, dutch oven boven een kampvuur.

    Kolen in een kuil varken dr bovenop afdekken en garen in de aarde.
    Met je poten in de klei en vreten wat de natuur je gegeven heeft.

    Groeten Dave Stuit

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen