ZOOR VLEIS

Armoede werkt.

Ik ben een enorme liefhebber van een ‘Frietje Zoor Vleis’, de ultieme heerlijkheid… zacht gestoofd rundvlees in een donkere zoet-zure saus met uiringen, spekkies, peperkoek en appelstroop… dat zuurtje komt van de Rode Wijnazijn. Gooi een lepel over krokant gebakken frietjes, doe er wat échte mayonaise bij… genieten! Maar dat rundvlees… pfhhh… veel te duur!

Zoor Vleis is niet goedkoop.

Ik vind het jammer dat het rundvlees zo duur is, en na het stoven blijft er geen ruk van over! Je begint met een kilo vlees, en na het stoven is het bijna niet terug te vinden. Daar ergerde ik me mateloos aan… vooral omdat in mijn ogen niet het vlees, maar de saus de smaak en beleving geeft. Dus heb ik een stoutmoedig besluit genomen. Ik heb het rundvlees (ook vaak Paardenvlees) vervangen door langzaam gegaard varkensvlees (Pulled Pork). En dat is een groot succes. Duitsers noemen het Sauerbraten, de gelijke smaak, ander vlees. Maar wat vetter, smakelijker, voller… voor mij hoeft dat rund- of paardenvlees niet meer.

Mam draait zich om in haar graf.

Want ‘Zoor Vleis’ was thuis natuurlijk wel van rund- of paardenvlees. Paardenvlees dat ik bij Basten aan de Ottostraat moest halen. En dan stond er zo’n emaille ketel op het vuur, vlees, laurierblaadjes, ‘paeperkook’… alles kwam eraan te pas. En de tweede ketel was zo’n ouderwetse frietpan… staatsgevaarlijke rotzakken met een frietnetje d’r in. Spetteren, bruisen, brandgevaarlijk… en gevuld met Ossenwit, dierlijk vet dat gemakkelijk een stuk over de 200 graden Celsius ging..

“Leg even de onderzetters neer”

Dan kon ik twee van die typische ‘jaren 70’ gevlochten rieten onderzetters op tafel leggen. Voor de friet, en voor het vlees. Daarbij de Venloosche majjenaes, en ‘Appelmoos’, hoe lekker kan eten zijn! Ik denk niet dat Mam de verschuiving van Rund- naar Varkensvlees begrepen zou hebben. Die was traditioneel gevormd, ik heb daar niet veel mee. Je moet koken naar je portemonnee… en als ik zie dat rundvlees drie keer zo duur is… dan probeer ik een alternatief. En de keuze is nu wel héél gemakkelijk, nu mij is gebleken dat de goedkopere optie ook nog eens de lekkerste is!

Een leven lang Lekker!

Ik blijf het maken, ‘Zoor Vleis’ á la Sauerbraten… ik vind dat varkensvlees écht een verbetering. De zoon heeft het nu ook in zijn vleeswinkel geplaatst, de smaak van vroeger… met een kleine aanpassing!

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen